Stiinta

septembrie 17, 2013
 

Durerea orofacială – tema principală a celui de-al doilea Congres Național de Durere

În fiecare an, Asociația Internațională pentru Studiul Durerii (IASP) aduce în atenția publicului și a specialiștilor unul dintre aspectele legate de durerea cronică și implicațiile acesteia la nivel global.

Tema pentru perioada octombrie 2013-octombrie 2014 este „Anul Mondial de Luptă Împotriva Durerii Orofaciale” și va fi lansată la nivel internațional în data de 21 octombrie. Subscriindu-se acestei teme Asociația de Algeziologie din România, alături de Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași și Houston NPA organizează la Iași, în perioada 8-10 mai 2014, cea de-a doua ediție a Congresului Național de Durere sub egida Zilelor Medicamentului ediția XXIII.

Durerea, în special durerea cronică, este o problemă gravă care afectează calitatea vieții a milioane de oameni din întreaga lume. Atât publicul cât și cadrele medicale tind să privească durerea ca pe un aspect „normal” în cadrul unor afecțiuni sau datorat vârstei înaintate a pacienților. Prin urmare, controlul eficient al durerii a fost relativ neglijat în ciuda faptului că la ora actuală sunt disponibile numeroase modalități terapeutice.

Experții din domeniul algeziologiei – membri sau colaboratori ai Asociației de Algeziologie din România – s-au situat în mod constant în fruntea inițiativelor și a programelor care atrag atentia comunității medicale și autorităților asupra necesității definitivării unor reglementări specifice în domeniul tratamentului durerii cronice în România. Ca de fiecare dată, în cadrul manifestărilor științifice ocazionate de Zilele Medicamentului și, începând cu anul trecut, la Congresul Național de Durere, specialiști din întreaga țară se vor reuni la Iași pentru a dezbate aspecte legate de cercetarea în domeniul durerii orofaciale, noutăți terapeutice, dar și elaborarea unor programe în colaborare cu autoritățile din sănătate, care să asigure pregătire tuturor medicilor în tratamentul durerii și dezvoltarea unor strategii pentru facilitarea accesului la tratament pentru toți pacienții cu durere acută sau cronică.

Recent, un colectiv de specialiști condus de asist. univ.dr. Magdalena Leon a câștigat un grant educațional IASP – INnovative Education project for CAncer Pain management in the second largest Oncology hospital in Romania (INECAPOR), în cadrul căruia se va elabora un ghid cu principii de tratament in tratamentul durerii în cancer, se va lansa o aplicație pentru telefoanele mobile, iar toți medicii interesați pot participa la cursuri de terapie a durerii în cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iași.

Congresul Național de Durere 2014 va fi coordonat științific de către prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu, preşedintele Asociaţiei de Algeziologie din România, cunoscut pentru introducerea studiului durerii în universităţi, inventarea termenului „algeziologie”, introducerea Noii Legi a Opioidelor și pentru utilizarea medicamentelor pe bază de opiu în tratarea durerilor cronice.





 
 

 

Ravagiile alcoolului în corpul uman

Sărbătorile înseamnă petreceri şi petreceri fără alcool nu prea există. Puţin realizează cu adevărat cât de periculos este excesul de alcool. Suntem conştienţi de faptul că alcoolul, consumat moderat, ne dă o st...
de
 

 



 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi