Stiinta

ianuarie 20, 2013
 

De ce au oamenii intoleranţă la lactoză?

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Odată cu ajungerea la maturitate, cei mai mulți oameni dezvoltă intoleranța la lactoză. La ora actuală, doar 35% din populația globului (majoritatea dintre ei locuind pe Bătrânul Continent) are capacitatea de a digera lactoza la maturitate fără a întâmpina probleme. Datorită unei enzime denumită lactază, majoritatea copiilor pot digera lapte fără probleme. Până în urmă cu câteva mii de ani, acea enzimă se dezactiva odată cu ajungerea individului la maturitate. De aceea, cei mai mulți adulți ajungeau să nu mai poată tolera lactoza. Cu toate acestea, în prezent, acest lucru nu se mai întâmplă în cazul multor oameni care provin din Europa de Nord, Europa Centrală și anumite părți ale Africii și Orientului Mijlociu.

Când strămoșii omului modern au început să bea lapte, s-a produs ceva ce a redus mortalitatea. Laptele reprezintă un aliment destul de hrănitor, având un conținut format din proteine, micronutrienți, calciu și carbohidrați. Nu este de mirare că acest aliment constituia o sursă de hrană foarte bună pentru omul din neolitic. De asemenea, chiar și cei care aveau intoleranță la lactoză ar fi putut beneficia de pe urma acestui aliment. În urmă cu aproximativ 8.000 de ani, însă, pe teritoriul actual al Turciei, oamenii au început să crească și să mulgă primele animale domestice, iar mutațiile genei care produce lactaza au început să fie mult mai des întâlnite. La acea vreme, adulții au început să dezvolte toleranță la lactoză.

Experții sunt de părere că o combinație de doi factori ar putea explica persistența mutației la populația Europei de Nord. În primul rând, clima răcoroasă a permis păstrarea laptelui proaspăt pentru mai mult timp. În plus, pe vremea foametei, laptele era unul din alimentele relativ ușor de procurat, în care majoritatea oamenilor își puneau speranțele. Cum mulți indivizi manifestau intoleranță la lactoză, în astfel de perioade supraviețuiau doar cei care aveau capacitatea de a consuma laptele fără probleme. În acest fel, cei care manifestau toleranță la lactoză reușeau să transmită mutațiile genetice mai departe. Totuși, cercetătorii nu au aflat și motivul pentru care toleranța la lactoză a fost moștenită atât de repede printre adulți. Unele teorii afirmă că laptele a constituit o alternativă mai sănătoasă la apa contaminată.

 

Sursa: www.descopera.ro

Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA





 
 

 

Viaţa pe Terra, acum 4,1 miliarde ani

Un cristal străvechi de zircon, descoperit în statul Australia de Vest, ar putea fi dovada faptului că viaţa a apărut pe Terra în urmă cu 4,1 miliarde de ani, cu aproximativ 300 de milioane de ani mai devreme decât cred...
de
 

 
 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 

 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 
 

Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., începând cu ora 16:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise(Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poeta Ruxandra Cesereanu şi cu traducătorul Giovanni ...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi