O companie americană înființată recent dezvoltă o metodă de obținere a cărnii crude artificiale prin intermediul unor bioimprimate tridimensionale. Tipărirea tridimensională este deja întrebuințată de câțiva ani în vederea realizării unor obiecte tridimensionale pornind de la un model digital, prin „turnarea” acestora strat cu strat. Datorită acestei tehnologii au putut fi create jucării, podoabe, piese de mobilier, piese de mașini și chiar porțiuni dintr-o armă de foc. Unii oameni de știință au reușit de asemenea să tipărească și produse de uz alimentar, cum ar fi ciocolata.
Cu toate acestea, compania americană nou-înființată are ambiția de a duce tipărirea tridimensională la un nivel mult superior. Oficialii companiei recunosc faptul că a tipări o parte dintr-un organism viu este mult mai greu decât realizarea unui cercel sau a unei tablete de ciocolată. Echipa de cercetători din cadrul companiei a reușit să obțină un prototip care, însă, nu este deocamdată comestibil.
Pentru obținerea cărnii în acest mod, oamenii de știință au prelevat întâi celule stem sau alte celule specializate de la un animal, cu ajutorul unei proceduri obișnuite, denumită biopsie. Celulele stem se pot auto-replica de multe ori și sunt, de asemenea, capabile să se transforme în alte celule specializate. Odată multiplicate în număr suficient, acestea sunt inserate în cartușul bioimprimantei tridimensionale. Bioimprimanta tipărește utilizând acest amestec („biocerneală”, cum a fost denumită de către oamenii de știință) care conține sute de mii de celule vii. Odată tipărite în forma dorită, celulele fuzionează între ele, formând țesuturi. Acest proces este similar celui încercat pentru tipărirea organelor în vederea folosirii lor în transplanturi, dar, de data aceasta, rezultatul este o bucată de țesut animal – carne – destinată folosirii în scop alimentar.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA