Merișoarele, fructe utilizate adesea în bucătăria din Europa de Nord, ar putea contribui la prevenirea îngrășării și creșterii nivelului de colesterol, afirmă cercetătorii suedezi. În cadrul cercetării coordonate de specialiștii scandinavi, au fost folosiți șoareci care erau tentați să stocheze grăsimea. De-a lungul a trei luni, animalele au fost hrănite cu o dietă bogată în grăsimi și cu diverse tipuri de fructe sălbatice. În cadrul testului, animalele hrănite cu o dietă bogată în grăsimi, dar care au consumat merișoare, nu s-au îngrășat mai mult decât șoarecii care au mâncat o dietă săracă în calorii. Nivelul de zahăr din sânge al acestora a fost, de asemenea, la fel de scăzut. În plus, nivelul de colesterol al acestora a fost mai scăzut în comparație cu cel al șoarecilor care mâncaseră o dietă bogată în grăsimi, însă care primiseră și merișoare.
Printre celelalte fructe folosite în cadrul cercetării s-au numărat afinele, zmeura, murele și prunele uscate. În ceea ce privește uimitoarele capacități ale merișoarelor, specialiștii scandinavi afirmă că acestea ar putea fi explicate de conținutul bogat de antioxidant polifenol. La ora actuală, cercetătorii intenționează ca în viitor să efectueze un studiu în cadrul căruia să urmărească efectele merișoarelor asupra subiecților umani. Cu toate acestea, având în vedere că la șoareci merișoarele au reprezentat 20 de procente din dietă, experții suedezi au explicat că un consum atât de ridicat de asemenea fructe nu ar fi realist pentru subiecții umani. Scopul viitoarei cercetări pe ființe umane nu este de a produce efecte dramatice precum cele din cazul animalelor de laborator care au urmat dieta bogată în grăsimi, ci de prevenire a obezității și a diabetului prin suplimentarea dietei normale cu fructe de pădure.
Sursa: www.descopera.ro