Stiinta

februarie 26, 2013
 

Alimentaţia în bolile reumatismale

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Alimentul este un produs complex, natural, care trebuie să asigure „materia primă” pentru generarea și regenerarea celulelor și țesuturilor, să fie „combustibilul” activităților fizice și intelectuale specifice fiecărui om. În cazul bolilor reumatismale, trebuie evitate alimentele care pot provoca inflamații și cu potențial cancerigen (prăjeli), precum și cele care conțin E-uri, coloranți, acidifianți și stabilizatori.

Nutriționiștii și dieticienii, experți în domeniul alimentației, încearcă să îi convingă pe oameni în privința adoptării unor obiceiuri sănătoase, a consumului de alimente curate și a necesității de a se hrăni adecvat. Toate grupele de alimente, indiferent dacă provin de la animale sau nu, pun la dispoziția organismului următoarele principii nutritive elementare: proteine, glucide, lipide, vitamine, microelemente: carnea şi produsele din carne au o valoare plastică şi energetică mare; lactatele şi derivatele sunt uşor de digerat; grăsimile au o valoare energetică şi plastică mare, prin aportul de peste 90% lipide; cerealele conţin glucide care furnizează 50% din valoarea energetică a raţiei zilnice a omului sănătos; legumele, zarzavaturile şi fructele au o largă utilizare în hrana omului sănătos şi bolnav, având un aport valoros de săruri minerale şi fibre vegetale; zaharurile şi produsele zaharoase au o digestie şi o absorbţie rapidă, dând o valoare calorică mare, într-un timp scurt; apa potabilă, cu o mineralizare sub 1g/l este cea mai simplă şi mai utilă băutură; condimentele au o valoare nutritivă redusă, dar, prin sărurile minerale şi aromele pe care le conţin, favorizează digestia.

În cazul bolilor reumatismale inflamatorii, regenerative, abarticulare, dismetabolice trebuie urmărită înainte de toate evitarea folosirii alimentelor care provoacă sau întrețin mecanismele bolii. În gută nu este recomandat consumul de carne provenită de la animale tinere, mezeluri, viscere, supe de carne, răcituri, stevie, ciuperci, leguminoase, pastă de roșii și alcool. În plus, în cazul poliartritei reumatoide, periartritelor, reumatismului articular acut trebuie limitată folosirea proteinelor animale și glucidelor care întrețin inflamația, iar în osteoporoză trebuie evitat consumul excesiv de cafea, băuturile carbogazoase și citricele. Este recomandată folosirea îndeosebi a alimentelor ce corectează carențele vitamino-metabolice sau aduc antioxidanți cu valoare antiinflamatorie, anticancerigenă, de exemplu ficatul de peşte, lactatele, peştele oceanic în osteoporoză, iar în poliartrita reumatoidă, reumatismul articular acut sau artrita reactivă se recomandă legume şi fructe roşii, peşte oceanic, cereale germinate, produse fermentate lactic, fibre dietetice.

 

Sursa: www.doxologia.ro

Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA





 
 

 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 
 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 

 

Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., începând cu ora 16:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise(Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poeta Ruxandra Cesereanu şi cu traducătorul Giovanni ...
de
 

 
 

Angus Deaton a câștigat Premiul Nobel pentru Economie

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2015 a fost atribuit profesorului Angus Deaton, pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei și bunăstării, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel. Născut în Edinburgh (Sco�...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi