Campionatul Cupa Moldovei în Gastronomie, care se va desfăşura pe 30 şi 31 martie la Iaşi, în Piaţa Unirii, îşi propune să aducă în România conceptul de „bucătărie-cultură”. Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spaţiu extrem de important în viaţa fiecăruia dintre noi. Ridicarea gătitului de la rangul de „obligaţie conjugală” la statut de artă presupune schimbarea unei mentalităţi împământenite.
Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber se adresează atât specialiştilor (maeştri ai artei culinare, bucătari) cât şi amatorilor (celor pasionaţi de gătitul în aer liber). De ce în aer liber? Conceptul îşi propune să scoată bucătarul din spaţiul său tradiţional de lucru, transformându-l într-o vedetă, iar celui pasionat de gătit, să-i stimuleze imaginaţia, să-i ofere ocazia să-şi exerseze talentul, altfel decât o face de obicei. Campionatul le oferă, astfel, amândurora, oportunitatea de a se întâlni şi de a da frâu liber creativităţii (nu este impusă tematica în competiţie).
Campionatul Internaţional de Gătit in Aer Liber este o competitie culinară internaţională. Este singura Competiţie Gastronomică Continentală din România certificată de World Association of Chefs Societies. Competitia se adresează atât profesioniştilor, cât şi amatorilor, sistemul de înscriere este organizat pe doua grupe: Profesionişti şi Amatori. Fiecare grupă este jurizată separat de către o comisie internaţională.