Maioneza, carnea sau laptele sunt unele dintre alimentele despre care se știe că duc de cele mai multe ori la apariția problemelor digestive, atunci când nu sunt păstrate la rece. Totuși, o nouă cercetare indică faptul că, de cele mai multe ori, intoxicațiile alimentare sunt provocate de legumele cu frunze verzi, precum salata.
Cercetarea estimează că, timp de un deceniu, între 1998 și 2008, peste 1.400 de americani au decedat ca urmare a intoxicațiilor alimentare. Carnea a fost responsabilă pentru mai mult de 25 de procente dintre aceste decese, lactatele (dar și ouăle) au dus la peste 14 procente de decese, în timp ce consumul legumelor a provocat peste 16 de procente de decese. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre intoxicațiile alimentate au fost provocate de legume, care în deceniul menționat au îmbolnăvit aproape 5 milioane de persoane.
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, au fost considerate cele mai responsabile, ducând la îmbolnăvirea a peste 2 milioane de persoane. Prin comparație, doar 3.4 procente (peste 330.000 de îmbolnăviri) din cele 9.6 milioane de cazuri de intoxicații au fost cauzate de consumul de crustacee. Cu toate acestea, autorii cercetării au explicat că riscul de îmbolnăvire este destul de mic și cel mai important lucru pe care oamenii trebuie să îl facă pentru a se apăra de intoxicațiile alimentare este să se asigure că alimentele au fost spălate înainte de preparare.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA