Social

septembrie 26, 2013
 

Campanie de comunicare și de promovare a imaginii deținuților și a foștilor deținuți

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Joi, 26 septembrie, în Sala Mezanin a Hotelului Unirea, de la ora 9.30, s-a desfășurat un seminar regional privind integrarea foștilor deținuți în societate. Evenimentul „Bune practici privind incluziunea socială a foștilor deținuți” face parte dintr-un program european organizat de Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. La eveniment au luat parte prezentanții Adminstrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dana Cenușă, Ana Balogh și Mihai Moia, Marius Vulpe, președintele Penitenciarului Iași, Mirela Vlad, Șef Serviciul Probațiune Iași, deținuți și foști deținuți, reprezentanți ai autorităților publice locale și ai societății civile, precum și potențiali angajatori.  

Seminarul regional a fost prezentat de Mihai Moia, manager de proiect din cadrul Programul Națiunilor Unite pentru dezvoltare, care a subliniat faptul că profilul unui deținut român are un nivel educațional foarte scăzut, de aceea cursurile de calificare sunt esențiale în reintegrarea lor în societate, mai mult, reprezintă singurul lucru pe care pot miza atunci când vor ieși din penitenciar. „Este important ca deținuții să participe la o serie de cursuri de calificare, o serie de programe de pregătire pentru a reveni în societate și pe piața muncii  atunci când se eliberează. Prin acest proiect, încercăm să oferim deținuților posibilitatea de a participa la o serie de programe de calificare înainte și după eliberare”.

Conf. univ. dr. Ioan Durnescu de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității București a discutat despre eficiența programelor de reintegrare a foștilor deținuți pe piața muncii la nivel european și aplicarea lor în contextul românesc, prezentând și principalele modele de bune practicii privind incluziunea socială a foștilor deținuți.

Cursurile de perfecționare sunt o modalitate de micșorare a perioadei de detenție

Deținuții și foștii deținuți sunt interesați să participe la aceste cursuri pentru a se putea reintegra în societate, dar și pentru că reprezintă o modalitate prin care își pot micșora perioada de detenție.

„Sunt condamnat pentru fapta de înselăciune cu un credit la bancă. Am 15 luni de când sunt condamnat și ar trebui să ies în luna mai. Facem (în Penitenciarul Iași, n.r.) cursuri de reabilitare pentru ca atunci când vom ieși să fim integrați în societate. Acolo fac un curs de tâmplărie, care sper să mă ajute după ce-mi voi ispăși pedeapsa. Avantajele sunt că avem zile câștig și putem câștiga niște bani”, a declarat Zaharia Marcel, deținut.

Întrebat dacă îi este teamă de modul în care societatea și, în mod special, angajatorii îl vor primi în câmpul muncii, Ignat Valeriu, deținut al Penitenciarului Iași, a spus că depune eforturi pentru a schimba această imagine a sa și depinde de fiecare deținut în parte cât de mult se preocupă de acest lucru. „Avantajul acestui program este reprezentat de cursurile care se fac pentru poziționarea și integrarea deținuților în societate după eliberare și  zilele de câștig. Cursurile de calificare sunt de admirat, dar și toate programele care se fac pentru deținuți. După ce voi ieși sper să îmi reiau activitatea ca administrator în construcții”.

„Cazierul nu reprezintă un impediment. O persoană care a fost condamnată și și-a ispășit pedeapsa, poate că are calificative mai multe decât cel care poate nu a fost închis”, a precizat Corneliu Constantin Pereciuc, deținut.

Penitenciarul Iași are în momentul de față 1.500 de deținuți, din care circa 300 muncesc și aduc venituri proprii penitenciarului. „Lucrează la diverși beneficiari în comunitate, construcții, agricultură. Acest proiect își propune să popularizeze ocuparea forțelor de muncă din penitenciare, să dea încredere societății că deținuții  vor deveni persoane libere și vor putea fi folosiți la muncă”, a adăugat Marius Vulpe, președintele Penitenciarului Iași.

În cadrul evenimentului a avut loc prezentarea unui documentar privind problematica reintegrării persoanelor private de libertate.

Seminarul din Iași face parte dintr-o serie de opt seminarii regionale organizate în cadrul campaniei de conștientizare privind importanța reintegrării pe piața muncii și în societate a foștilor deținuți. Câteva activități din cadrul proiectului sunt de a emite studii și recomandări în vedere îmbunătățirii cadrului legislativ și administrativ, amenajarea unui centru pilot de training, educație, campanie de înlăturare a stereotipurilor, precum și prevenirea infracționalității și a pedepselor cu închisoare în rândul minorilor și tinerilor.

Nivelul de recidivă din România este crescut. Potrivit unui sondaj realizat de Administrația Națională a Penitenciarelor, între 60% și 80% din totalul populației carcerale din România revin în penitenciar.

Administrația Națională a Penitenciarelor, prin intermediul unităților subordonate, oferă posibilitatea încheierii unor contracte de prestări servicii, având ca obiect folosirea la muncă, în condiții avantajoase, a unor persoane private de libertate, care prezintă numeroase avantaje ce pot conduce la optimizarea performanțelor afacerilor respective.

Începând din 2011, ANP, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Universitatea de Vest Timișoara, Școala Națională de Studii Politice și Administrative și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Călărași, implementează proiectul „Revenirea foștilor deținuți pe piața muncii și integrarea lor în societate”.

 Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA




 
 

 

Opinii din mediul penitenciar

Săptămâna trecută, conducerea Penitenciarului Iaşi, în parteneriat cu reprezentanţii Casei de Cultură ,,Mihai Ursachi”, au lansat cel de-al doilea număr al revistei Clepsidra, editată de cenaclul literar al deţinu�...
de
 

 
 

Foştii deţinuţi, ajutaţi să se reintegreze în societate

Reprezentanţii mai multor instituţii ieşene au semnat un acord de colaborare în cadrul unui proiect ce priveşte reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate. Potrivit conducerii Penitenciarului Iaşi, un p...
de
 

 
 

Conferinţa Atitudine Pro Vulnerabili

Colegiul Sfântul Nicolae din cadrul Mitropoliei Moldovei, vă invită marţi la conferinţa „Atitudine Pro Vulnerabili”. Obiectivul dezbaterii este de a promova o atitudine socială decentă faţă de grupurile vulnerabile...
de
 

 

 

Deţinuţii ieşeni s-au dat drept poliţişti

Forţe ale poliţiei au descins joi în domiciliul a două persoane din Schitu Duca dar şi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. Percheziţiile s-au derulat la mai multe persoane suspectate că ar fi autorii unor...
de
 

 
 

„Colaborarea previne discriminarea”, un proiect al Penitenciarului Iași

“Colaborarea previne discriminarea” este un proiect realizat de Penitenciarul Iași în colaborare cu “Asociația Alternative Sociale”. Acesta ajută foștii deținuți să se integreze în societate și să-și găseas...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi