Educatie

iulie 1, 2014
 

Cine are interesul desfiinţării Universităţii „Apollonia”?

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Recent, pe 23 iunie ac, pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, a fost postat Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare, a structurii instituţiilor de învăţământ superior, a domeniilor şi programelor de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, a locaţiilor geografice de desfăşurare, a numărului de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, formă de învăţământ şi limbă de predare, precum şi a numărului maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2014 – 2015.

Potrivit acestui proiect de act normativ, în ceea ce priveşte situaţia Universităţii „Apollonia” din Iaşi, se propune tăierea cifrei de şcolarizare la patru din cele şase specializări (Medicină Dentară, Tehnică Dentară din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară şi cele două specializări din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării, respectiv Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice), fapt care concret ar echivala cu intenţia de a desfiinţa Universitatea „Apollonia”.

Procedural, o universitate intră în procedura de lichidare fie din proprie voinţă, ca şi cerere internă, fie la recomandarea unor organisme de monitorizare şi control ale Ministerului Educaţiei Naţionale, cum ar fi ARACIS. Ceea ce este paradoxal, este faptul că în momentul de faţă Universitatea „Apollonia” se află într-un proces de monitorizare ordonat de Ministerul Educaţiei, până pe data de 30 septembrie ac, ceea ce înseamnă că până la data respectivă, nu se poate vorbi de tăierea cifrei de şcolarizare sau modificarea situaţiei monitorizate.

Faptul că ultimele controale ale ARACIS au fost efectuate fără o minimă bunăcredinţă, departe de rigoarea academică, ne îndreptăţeşte să credem că se intenţionează cu premeditare lichidarea activităţii acestei universităţi particulare.

Credincioasă respectării principiilor legalităţii, a normelor academice naţionale şi internaţionale, Universitatea ”Apollonia” din Iași a renăscut după anul 2009, după desprinderea de Universitatea „Petre Andrei”, practic fără nici un fel de suport patrimonial. De atunci, Universitatea „Apollonia” s-a reorganizat instituțional, s-a dezvoltat cu eforturi proprii deosebite și un aport investițional semnificativ, exclusiv din resurse particulare. Instituția a fost restructurată, plecând de la reevaluarea bazelor legislative, carta universitară, regulamentele interne, reconfigurarea ariei curriculare, la nivel european și asigurarea bazei de patrimoniu necesar desfășurării activităților de studiu și programelor academice.

În acest sens, un capitol important în atingerea obiectivelor de reconfigurare  a Universității, l-a reprezentat efectuarea analizelor, evaluăriilor și investițiilor în ceea ce privește rezerva de resurse umane, asigurând un corp didactic de înaltă calitate, dar și un personal auxiliar competent în domeniile de activitate. Pentru perfecționarea actului educațional, un număr semnificativ de cadre didactice au urmat cursuri de formare pedagogică la Universitatea „Al. I. Cuza”, în urma cărora au primit  atestate profesionale recunoscute internațional.

În pofida acordării unui grad redus de încredere din partea ARACIS pentru Universitatea „Apollonia”, aceasta beneficiază de aprecierea şi recunoaştere din partea unor importante instituţii academice internaţionale, care în urma unor vizite efectuate la Iaşi, au fost profund impresionate de calitatea didactică, de performanţele academice şi investiţiile în patrimoniu.

Este revoltător faptul că instituţiile naţionale de stat nu recunosc toate eforturile, investiţiile şi perfomanţele obţinute de Universitatea „Apollonia” într-un timp relativ scurt.

Dacă la desprinderea de Universitatea „Petre Andrei” în 2009, Universitatea ”Apollonia” avea un efectiv de lucru de 72 de posturi, astăzi, în 2014, la solicitarea și recomandările periodice ale reprezentanților Ministerului Educaţiei Naţionale, efectivul posturilor de lucru s-a dublat. Ceea ce denotă faptul că una din preocupările prioritare ale Universității  ”Apollonia” a fost și este perfecționarea nivelului calitativ al resursei umane. Astfel, actul didactic s-a îmbunătățit considerabil, în conținut și ca diversificare, în acord cu nivelul european, la toate cele șase specializări din cadrul universității. Totodată, au fost acordate baremele de pregătire practică conform cu competențele profesionale, inclusiv prin introducerea obligativității de a urma un curs de limbă engleză pentru studenți, la nivel Cambridge; de altfel, urma ca în toamna acestui an să fie introdus un al doilea curs de limbi străine pentru studenți, de limbă franceză la nivel DELF / DALF. Nu în ultimul rând, poate astfel se explică participarea unui număr important de cadre didactice la schimburi de experiență, Congrese și simpozioane internaționale, în cadrul unor instituții partenere cu care Universitatea ”Apollonia” are asumate contracte de colaborare.

Activitatea de cercetare academică a universității este valorizată și de Institutul ”Acad. Ion Haulică”, Institutul de Limbi Moderne ”Apollonia” și Editura Universității, dublată de o bibliotecă şi un generos fond de carte, prin intermediul căreia sunt publicate studiile și cursurile cadrelor didactice dar și două importante reviste (International Journal of Medical Dentistry şi International Journal of Communication Research), recunoscute în bazele de date  internaționale.

Finanțarea cercetării doar prin competențe interne și asigurarea unui nivel calitativ de excepție, prin intermediul laboratoarelor de  specialitate (de culturi celulare, de testare a materialelor medicale, de nanomateriale) se reconfirmă periodic și prin intermediul Congresului internațional anual, devenit o autentică tradiție. Universitatea este de asemeni implicată în derularea unor proiecte cu finanțare europeană, unele realizate printr-un onorant parteneriat cu Academia Română, dar şi cu importante universităţi de stat din ţară.

Pentru atingerea unui standard de calitate superior, a continuat efortul de dotare patrimonială prin înfiinţarea laboratoarelor de informatică şi a celui fonetic, prin dotarea cu unit-uri dentare noi şi acces la tehnologia CAD / CAM.

Tot în domeniul eforturilor investiționale derulate de Universitatea ”Apollonia” (o universitate guvernată prin Lege, disciplină și rigoarea bunelor proceduri), începute din anul 2009, trebuie menționate cele două platforme de instruire practică, ca și corolar al actului didactic teoretic.

În privinţa relaţiilor şi parteneriatelor externe, Universitatea „Apollonia” are încheiate contracte de colaborare cu Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, cu instituţii similare din Gimcheon University (Coreea de sud), The Department of Anatomy and Molecular Embryology at Ruhr University Bochum, Dubna Joint Institute for Nuclear Research şi SMM/Swiss School of Management (Universita Europea di Roma).

Confirmarea acestei recunoaşteri internaţionale o reprezintă acordarea titlului de „Best Regional University”, obţinut la Oxford anul trecut – ocazie cu care Universitatea ”Apollonia” din Iași a primit și licența de a folosi pe documentele sale oficiale sigla instituției care a acordat titlul –, şi premiul „European Award for Best Practices”, conferit de către European Society for Quality Research din Bruxelles, în iunie ac.

Toate aceste eforturi, susţinute exclusiv din resurse proprii, fără nici un sprijin financiar de stat, atent auditate intern şi extern, s-au concretizat prin obţinerea unui procent de peste 90 % la examenele de licenţă susţinute în faţa unei Comisii Naţionale, cu susţinerea unei probe practice la specializarea de stomatologie, procedură de evaluare unică în ţară. Constanta concurenţă la examenele de admitere reconfirmă în fiecare an credibilitatea Universităţii „Apollonia”.

La recomandarea Corpului de control al Ministerului Educaţiei Naţionale, Universitatea „Apollonia” şi-a reconfigurat personalul care se ocupă de lucrările de secretariat şi gestiunea actelor de studii, în colaborare şi prin contract cu Arhivele de Stat. Tot la recomandarea ARACIS, Universitatea „Apollonia” şi-a suplimentat disponibilitatea de spaţii didactice proprii.

O preocupare constantă a instituţiei, în acord cu viaţa comunităţii locale, o reprezintă activităţile extracurriculare, în dimensiune socială, educaţională şi culturală a Iaşului, a Moldovei, în plan naţional şi internaţional.

Dacă toate aceste realizări au fost posibile în numai patru ani de la desprinderea de Universitatea ”Petre Andrei”, oare nu trebuie lăsată Universitatea „Apollonia”să se dezvolte, trendul fiind deja unul pozitiv?

Faţă de toate aceste investiţii particulare şi eforturi permanente subsumate criteriilor de calitate şi performanţă, intenţia Ministerului Educaţiei Naţionale de a tăia cifra de şcolarizare la patru din cele şase specializări (Medicină Dentară, Tehnică Dentară din cadrul Facultăţii de Medicină Dentară şi cele două specializări din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării, respectiv Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice), pare echivalentă cu dorinţa de a desfiinţa Universitatea „Apollonia”.

Toate aceste realităţi şi realizări concrete, academice şi financiare, ale Universităţii „Apollonia” nu pot fi trecute cu vederea, cu atât mai mult cu cât pe baza acestora instituţia a câştigat suportul şi recunoaşterea internaţională. Sperăm că aceste date evidenţiate în acest articol să constituie un motiv temeinic de reevaluare a situaţiei Universităţii „Apollonia” de către corpurile de control şi decizie ale Ministerului Educaţiei Naţionale.

 

Autor: Paul Gorban





 
 

 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 
 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 

 

Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., începând cu ora 16:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise(Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poeta Ruxandra Cesereanu şi cu traducătorul Giovanni ...
de
 

 
 

Angus Deaton a câștigat Premiul Nobel pentru Economie

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2015 a fost atribuit profesorului Angus Deaton, pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei și bunăstării, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel. Născut în Edinburgh (Sco�...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi