Cultura

octombrie 8, 2013
 

UAP Iași a premiat câștigătorii Salonului Municipal „Artis 2013” (Galerie Foto)

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

Luni, 7 octombrie, de la ora 16.00, la Galeriile World Trade Center de la Hotel Europa, a avut loc vernisajul celei de-a XVI-a ediții a expoziției de artă plastică contemporană Salonul Municipal „Artis 2013”. Salonul de artă a fost organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Iași (UAP). Expoziția a fost prezentată de criticul de artă Valentin Ciucă și Felix Aftene, coordonatorul evenimentului și președintele UAP Iași.

„La Salonul anual participă 107 artiști, membrii ai Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași. Aceasta este o expoziție de grafică, pictură, fotografie, instalație, ceramică și sculptură; o expoziție care se face an de an și la care oferim premii. Premiile au fost acordate de un juriu format din președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Iași, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din București și premianții de anul trecut ”, a declarat Felix Aftene.

Expoziția a cuprins 105 lucrări pe simeze, semnate de membrii UAP Iași.

Înainte de a premia artiștii participanți la acest salon de artă, reprezentanții UAP Iași au premiat evenimentele notabile din domeniul artei organizate în 2013:

– expoziția „Salonul de desen”, realizată de Dragoş Pătraşcu,

expoziția „Mixed greeks”, realizată de Valentina Druțu,

expoziția „De la A la B”, realizată de Matei Bejenaru,

expoziția „Iago”, realizată de Bogdan Teodorescu,

expoziția „Atelier 35”, realizată de Claudiu Ciobanu ,

expoziția „Cumpăr, deci exist”, realizată de Leonard Curpăn și Bogdan Marcu,

expoziția „Holocaustul evreilor din România”, realizată de Sarah Einik, artistă israeliană și inițiatoarea proiectului de pictură  „Cum a fost posibil? 70 de ani de la Pogromul din Iași”,

Festivalului Internațional al Educației Iași (FIE)- Florin Mindirigiu, directorul executiv al FIE,

proiectul „Expus | Atelier deschis ca act performativ“ – realizat de  Delia Andrieş, Ruxandra Răileanu,

– cartea „Moduri de a percepe. O introducere în teoria artei moderne și contemporane”, scrisă de prof. Cristian Nae,

atelierul  „Piața Unirii- Piața artei” din cadrul FIE, realizat de Adrian Crâșmaru.

Premiile oferite în cadrul Salonului Municipial „Artis 2013” au fost împărțite pe secțiuni. Marele premiu al acestui Salon de artă, acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, a fost câștigat de Sabin Drinceanu. Nominalizați au mai fost Bogdan Marcu și Cezar Lăzărescu.

Florin Petrache a primit premiul de debut din partea Galerie de artă „Dana”.

Sorin Pătrașcu a câștigat premiul la secțiunea pentru tineret, la care a mai fost nominalizat și Gabriel Obreja.

Cornelia Brustureanu a primit un premiu la secțiunea artă decorativă. Ramona Biciușcă, Mihaela Carp și Angela Crenganiș au fost celelalte trei nominalizări.

La secțiunea pictură au fost nominalizați artiștii Leonard Curpăn, Doina Tudor, Cristi Diaconescu și Cristian Ungureanu. Premiul, oferit de Primăria Municipiului Iași, a fost obținut de Cristian Ungureanu.

Primăria a mai oferit un premiu și la secțiunea de sculptură, obținut de Constantin Crengăniș. A mai fost nominalizat la această secțiune Sorin Purcaru.

La secțiunea arte vizuale a câștigat Radu Carnariu. A fost nominalizat și  Bogdan Maximovici.

Premiul pentru grafică a fost oferit artistei Cezarina Caloian, la această categorie fiind nominalizat și Mihai Voicu.

Simion Cristea a câștigat premiul de la secțiunea sculptură, oferit de Rotary Club Curtea Domnească. La această categorie a mai fost nominalizat artistul Mircea Ștefănescu.

UAP Iași a primit o diplomă de excelență din partea clubului Rotary Iași, alături de care a colaborat pentru dezvoltarea culturii și artelor vizuale în Iași. Galeria „Dana” și Clubul Rotary Club 2000 Iași au primit câte o diplomă de excelență.

Creativitatea – vector care dă strălucire și lumină Iașului

Victor Bejan, membru al Comisiei Social-Culturale Învățământ-Culte și vicepreședinte al clubului Rotary Iași, a transmis un mesaj din partea municipalității, felicitând organizatorii pentru realizarea unui eveniment de mare anvergură. „Sunt bucuros să particip la acest eveniment deosebit din viața culturală a Iașului, Capitală Culturală a României, fostă, prezentă și viitoare. Într-adevăr Iașul a avut o viață culturală deosebită, a avut o școală de pictură recunoscută pe plan național și internațional. Lucrul acesta ne bucură pentru că Iașul concurează cu încă patru orașe mari ale României pentru a deveni Capitală culturală Europeană în 2021. Viața culturală a Iașului este foarte bine reprezentată”.

În final, criticul de artă Valentin Ciucă a subliniat ideea necesității unei universalizări a comunicării prin care lumea ieșeană să vadă că artiștii „sunt purtătorii infailibilului”, dar și despre ce înseamnă a expune împreună. „Iașul se încarcă de valorile autentice, care dau o dimensiune pe care nu o întâlnești foarte ușor și întotdeauna. Dincolo de premiile care s-au dat, fiecare trebuie să realizeze faptul că suntem parte dintr-o familie, o familie în care nu stabilim ierarhii. Nu facem decât să consemnăm. Nu sunt ieșean, dar astfel reușim să realizăm un fel de sincronism cu valorile autentice de pretutindeni. Fiecare artist este o flacără și nu avem niciun fel de motiv să deraiem de la această continuitate. În spațiul ieșean creativitatea a fost întotdeauna un vector care a dat și strălucire și lumină acestui oraș”, a precizat Valentin Ciucă, critic de artă.

Salonul Municipal „Artis 2013” va fi deschisă până în luna decembrie.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 

IMG_2544

IMG_2545

IMG_2546

IMG_2548

IMG_2551

IMG_2557

IMG_2561

IMG_2563

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Ioana Nedelcu
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Ioana Nedelcu
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi